2010-10-29 17:53:23• hírek • Tóth Klarissz

A Szatmár.ro szerkesztőségében járt a Gumiember

Nem mindennapi élményben volt része a Szatmár.ro munkatársainak. A délelőtti órákban szerkesztőségünkbe látogatott Szalai István, közismertebb nevén a „Gumiember".

A Gumiember hallatán elsőként némiképp az X-akták amerikai sci-fi sorozat első évadjának harmadik epizódjára asszociáltunk, de a filmbéli szereplővel ellentétben - aki egy biológiai mutáció következtében képes volt megnyújtani a testét - Szalai úrnak semmi köze a mutációhoz. Minden bizonnyal a magyarországi média eseményeit is figyelemmel kísérő olvasóink a TV-műsorokban már láthatták a rendkívül rugalmas és hajlékony férfit, aki speciális technikáinak köszönhetően hazájában nagy népszerűségre tett szert. Szalai István, aki magát egyszerűen gyógytornaoktatónak és életművésznek vallja, első ízben járt városunkban. Ennek apropóján beszámolót tartott eddigi eredményeiről, mindennapjairól, jövőbeni terveiről, sőt ízelítőképpen, bemelegítés nélkül néhány általa "egyszerűnek mondott" gyakorlatot is bemutatott.

István 49 éves, többdiplomás Etka-Jóga oktató, gyógytestnevelő, rekreációs sportedző és sportoktató, életmód tanácsadó budapesti lakos, akit a magyarországiak úgy ismernek, mint súlyos gerincbetegből lett gumiembert. Egykor 67 százalékos rokkant beteg volt, aki jóga által gyógyult ki a betegségeiből. Mint megtudtuk, felesége halálát követően súlyos pszichoszomatikus betegségek károsították egészségét: gerinccsatorna szűkület, kiszakadt gerincsérv, pánik szindróma, krónikus fülzúgás, hasnyálmirigy gyulladás, asztmás panasz stb.

Egyszóval az orvosok szinte lemondtak arról, hogy felépüljön, amikor kapcsolatba került Kártyikné Benke Etkával (Etka-anyóval), az Etka jóga megalkotójával, aki egy speciális módszert fejlesztett ki. Ennek lényege egy állandóan létrehozható gerincmozgás, mely hosszútávon megőrzi illetve visszaállítja a gerincoszlop fiziológiailag természetes állapotát. A 91 éves Etka-anyó 20 éveseket is megszégyenítő kondíciónak örved: bonyolult jógagyakorlatokat végez, görkorizik, bordásfalon függeszkedik, a betegséget csak hírből ismeri.



István mostani egészségéért és rugalmasságáért keményen megdolgozott, teljes életmódváltáson esett át és korábbi betegségeinek nyoma sem látszik rajta. Közel 10 éve folyamatosan képzi magát szakmailag a Semmelweis Egyetem különböző szakain annak érdekében, hogy minél több ismeretet szerezzen az emberi test működését illetően. Célja, hogy szakmai tudása-, valamint súlyos betegségeiből történő felgyógyulásának tapasztalatai által, a lehető legtöbb segítséget adhassa az erre rászoruló és igényt tartó embertársainak. Munkássága meglehetősen összetett: többek között Etka-jóga foglalkozást, speciális gerinctornát, gyógytestnevelési foglalkozást, életmód-tanácsadást tart.



Legfontosabb célkitűzésének tartja, hogy az embereket megtanítsa arra, hogyan váljon a rendszeres fizikai aktivitás magatartásuk részévé, annak érdekében, hogy minél kevesebb beteg ember legyen. Gyógytestnevelési célirányultsága az idősebb és a középkorúak korosztálya-, valamint a mozgássérültekkel történő ápolási feladatok mellett, az ifjúság hathatós és preventív mozgáskultúrára irányuló feladatait elégíti ki. Nem utolsó sorban pedig sokaknak segítséget nyújt abban, hogy az életminőség magasabb szintre emelésével a mindennapi életben tartós egészséget, boldogságot és kiegyensúlyozott életet alakítsanak ki. Előljáróban annyit elárulunk, hogy Szalai István tervei alapján a szatmáriak körében is népszerűsíteni kívánja módszereit. Távozása előtt távolabbi célját is megosztotta velünk: a világ egyik leghajlékonyabb emberévé szándékszik fejleszteni magát.


A Szatmár.ro szerkesztőségében járt a Gumiember


Korábbi TV felvétel

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: